Stem op de juryselectie

Uit ruim 3.000 inzendingen werden 25 finalisten geselecteerd door juryleden Jeroen Krabbé, museumdirecteur Charles Esche en beeldend kunstenaar Marko Klomp. Breng tot en met 12 maart je stem uit op jouw favoriet voor de publieksprijs. De winnaars van publieks- en juryprijs worden op 14 maart bekend gemaakt.

Krabbe zoekt Picasso
Till Willems

Till Willems

Stier draad (2016)

Zonder direct navolger te zijn van Picasso, treft mij steeds de verwantschap met zijn werk. Een verwantschap, die  zowel tot uiting komt in de keuze van zijn onderwerpen voor paarden en stieren, waarbij de ziel van de afbeelding belangrijker is dan de uiterlijke gelijkenis, als in zijn veelzijdigheid bij het gebruik van technieken en materialen. 
Vooral zijn inkttekeningen van stieren spreken mij aan maar ook de assemblages, waarbij gevonden voorwerpen een nieuwe betekenis krijgen.

Mijn stier is ontstaan door een fascinatie voor de kracht van dit dier. Met allerlei materialen probeer ik deze kracht tot uitdrukking te brengen. Daarbij zijn de lijn en het handschrift leidend, zoals in mijn tekeningen.

Door draad van diverse dikte en stugheid te combineren bouw ik ook deze draadfiguren op als een schets. Toevoegend en weghalend zoek ik naar de grote lijnen tot het beeld gaat werken. Het materiaal heeft daarbij zijn eigen inbreng.
Vaak zijn het stukken gevonden draad, gebruikt, verroest en weggegooid. De beperking van dit afvalmateriaal dwingt mij elke keer opnieuw tot nieuwe oplossingen.
Voor mij is een schets een eindstadium. In het onderzoekende karakter van de schets is de geest van de kunstenaar het meest zichtbaar.

Techniek: Schets in draad